手套,工作,由於,患上,固醇

提問: 主婦手一問? 問題補充: 冬天時候,本人出街遇到大風時及洗完手後雙手經常會出現紅點及腫,以前沒有的,近2年才發生此問題,請問是否叫主婦手,有什麼方法醫治, 2008-09-17 23:59 提高懸賞25分 医师解答: 主婦手的成因,主要是因為雙手經常濕水,又長期接觸肥皂、洗潔精、洗衣粉﹑消毒水﹑金屬或化學物品等,會損害皮膚的化學物,長期如此,雙手自然受到損害。除了家庭主婦外,某些職業如護士、理髮師、從事金屬或化學製品行業者,由於經常接觸會損害皮膚的化學品,患上「主婦手」的機會亦會較大。治療】1)避免接觸刺激性物品,少做濕水及洗濯的工作。2)工作時先戴棉紗手套,再穿膠手套。3)多塗潤膚油。4)嚴重的患者必須到診所定期覆診,依照醫生指示用藥。【預防】這種病是由於長期接受清潔劑等化學物引致,因此,若想避免患上主婦手,最重要是:※做清洗工作時,要記得戴上手套保護。※完成工作後,洗淨雙手,然後塗上潤膚油。用綠茶浸手改善主婦手,當磨沙,好滑,值得 一試我媽有一隻跟左佢好多年 的"主婦手"真係好多年呀,中學已經開始病發,睇左好多次西醫都冇改善, 佢地次次都比類固醇我媽搽,但一停左唔用,就痕返,甩皮,起水pok,有時仲 會發炎,手甲都有些變型,好辛苦,所以佢去左睇中醫,試下得唔得,我媽係睇 一個朋友的媽媽,佢叫我媽用綠茶浸隻手,浸時要用些茶葉來卒隻手冇茶葉, 得茶包,我媽就剪開個茶包黎用,浸時亦用d茶葉卒下隻手,浸完後,發覺隻手 冇咁痕,仲冇咁腫,水pok冇咁大粒,隻手仲非常滑~咁我媽見用d茶葉磨完隻 手咁滑,我媽又試下磨下塊面,磨完真係好滑呀,d毛孔乾淨左好多 ,黑頭都唔多覺敏感都改善左好多,我覺得用綠茶黎 磨沙,真係好過好多磨沙膏,仲有呀,如果係有主婦手的話,用來浸手,真係 好過凈係搽藥膏,大家不防一試
創作者介紹

manoor

manoor 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(0) 人氣()